Receptek

Vissza

Birodalmi csirke

Recept a Fűszer és Lélek blog írójától

 

Hozzávalók 4 főre:

A csirkéhez és a páchoz:
Egy egész csirke (enyém 1,3kg volt)
4 gerezd fokhagyma lereszelve
1 ujjnyi gyömbér lereszelve
1 kicsi chili apróra vágva
1 ek paradicsompüré
1,5 kk őrölt koriander mag
1,5 kk őrölt kömény
1,5 kk garam masala
1,5 kk őrölt római kömény
1 doboz Philadelphia sajtkrém
2 citrom


Az egyik citromot tíz percig főzzük, közben a többi hozzávalóból és a másik citrom levéből elkészítjük a pácot, amit úgy belemasszírozunk a csirkébe, mintha valami testápoló lenne. A megfőtt citromot a hasába dugjuk, és 180 fokra melegített sütőben megsütjük.


A gravyhez:
3 kicsi lilahagyma
1 rúd fahéj
10 szegfűszeg
3 ek fehérbor ecet
3 ek Worcestershire mártás
1 ek liszt
0,5 l csirke alaplé (nálam húsleves)
joghurt a tálaláshoz 


Amikor a csirke megsült, összekapartam az alatta felgyűlt szaftot, kicsit megpirítottam benne a lilahagymát, hozzáadtam a többi fűszert, és a lisztet, majd felöntöttem a levessel, végül jól beforraltam, és szűrőn átpasszíroztam.


A Bombay-style körthez:
20 dkg krumpli
20 dkg csicseriborsó (konzervet használtam)
40 dkg sárgarépa

őrölt bors
1 citrom
olívaolaj
1 ek fekete mustármag
1 rómaikömény
1 ek garam masala
1 kk kömény
1 fej fokhagyma
1 chili
2 paradicsom (én egy doboz hámozott paradicsomkonzervet használtam)
1 csokor friss koriander 

A krumplit és a sárgarépát megpucoltam, majd félig megfőztem enyhén sós vízben. Egy tepsibe öntöttem a leszűrt zöldségeket, rászórtam a fűszereket, a fokhagyma gerezdeket és a negyedbe vágott lilahagymát. A fokhagymát nem kellett volna megpucolni, de sehol nem kaptam jó minőségűt belőle, így kénytelen voltam megtenni, hogy  a hibás részeket levághassam róla. Meglocsoltam az olívaolajjal, rányomtam a citromot, és betoltam a sütőbe húsz percre. A csicseriborsót csak az utolsó öt percben kevertem hozzá. Tálalásnál meghintettem a korianderzölddel. A gravyt a zöldségekre locsoltam.