Receptek

Vissza

Vodka-narancs cheesecake

Recept a Fűszer és Lélek blog írójától

 

Hozzávalók:


4 doboz Philadelphia Milka
2 tojás szétválasztva
1 csapott ek keményítő
20 dkg zabos keksz
10+5 dkg puha vaj
2 narancs
1 rúd vanília
4 ek cukor
0,5+1 ek dl vodka

Most arról nem nyitok vitát, hogy ez cheesecake vagy sajttorta, ha nem baj :-)

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A krémsajtot (cheese cream) elkeverem a keményítővel, a tojások sárgájával, az egy evőkanálnyi vodkával, és a fehérje felvert habjával. Reszelek bele egy kevés narancshéjat is.
A kekszet késes robotgéppel megdarálom, és elkeverem a 10 deka puha vajjal. Sütőpapírral kibélelem a tortaformát, és belenyomkodom a kekszes masszát. Tíz percig elősütöm, majd lepattintom a forma szélét, és gyorsan hagyom kicsit lehűlni.
Rásimítom a masszát, és ötven perc alatt megsütöm a tortát.
Közben lereszelem egy fél narancs héját, majd megpucolom, és kifilézem a narancsokat. A cukrot halvány barnára karamellizálom, rádobom a narancsgerezdeket, meghintem a narancshéjjal, és a kikapart vaníliamagokkal, hozzákeverem a vajat és a vodkát is. Egy percig nagy lángon főzöm, majd elzárom alatta a lángot, hagyom teljesen lehűlni, a tortával együtt. Csak tálalásnál teszem rá a narancsot a sütire, és kézi lánggal kicsit megbarnítom a tetejét.