Tejipari és szárazáru termékek márkaképviselete Magyarországon / Food distributor in Hungary

Kérdése van? Hívjon minket! +36703387020
Kapcsolat

Recept blog - Főzzünk együtt - White Lake
White Lake

Citromos pohárkrém Philadelphia krémsajttal

Citromos pohárkrém Philadelphia krémsajttal

Februárban megjelenik a magyar üzletek polcain is a Meyer citrom, ami annyira különleges, hogy kár lenne kihagyni egy finom citromos desszertből, Philadelphia krémsajttal a Fűszer és Lélek blog írójának receptje alapján.

Citromkrémes pohárdesszert Phildalephia krémsajttal

Azonnal rávágjuk arra a kérdésre, hogy van-e szezonális gyümölcse a télnek, hogy a banán és a narancs. Pedig itt van a citrom is, aminek annak ellenére, hogy egész évben kapható, ilyenkor van az igazi szezonja.

Ráadásul februárban megjelenik a magyar üzletek polcain is a Meyer citrom, ami annyira különleges, hogy kár lenne kihagyni egy finom citromos desszertből a Philadelphia krémsajt lágy keverékével.

Philadelphia krémsajtos citromos pohárkrém

Miben különbözik a Meyer citrom a hagyományos citromtól?

Ha megszagoljuk, azonnal tudni fogjuk, hogy más gyümölcsről van szó, ennek ugyanis egészen különleges, mély aromája van, ami csak nyomokban emlékeztet a hagyományos citroméra. Az egzotikus illatjegyek természetesen az ízében is visszaköszönnek, a megszokott savanyúságon túl egy kellemes fűszerességgel.

Kívülről azonban könnyen megviccelhet bennünket a Meyer citrom, ugyanis inkább hasonlít egy kisebb narancsra, mint citromra. Mérete nagyobb a citromnál, színe egyértelműen narancssárgább, a héja pedig egészen sima. Néha bekeverik a sima citromok közé, érdemes kiválogatni!

Pohárdesszert az igazi elegáns megoldás!

A pohárdesszerteket méltatlanul elhanyagoljuk, sokan csak étteremben, vagy cukrászdában kérnek ilyesmit, pedig úgy is fantasztikus desszerteket készíthetünk így, ha nem vagyunk cukrászmesterek! Csak egy megfelelően csinos tálkát, vagy poharat kell kiválasztani, és már rétegezhetjük is hozzávalókat! Ha nem szeretnénk külön ilyesmire költeni, remek megoldás lehet egy talpas borospohár, aminek a nagyobb kelyhéből könnyen kikanalazható bármilyen desszert.

Ez a citromkrémes desszert különösen jól esik télen, hiszen könnyű, savanykás, a vajas pirított piskótával mégis nagyon komplex desszert.

 

Hozzávalók 12 adag desszerthez

 

A Philadelphia krémsajtos, joghurtos réteghez

  • 2 doboz natúr Philadelphia krémsajt (szendvicskrém)
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál porcukor
  • 3 dl görögjoghurt

A szobahőmérsékletű Philadelphia krémsajtot elkeverjük a többi hozzávalóval.

A citromkrémhez

  • 3 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 7 dkg vaj

Egy kisebb lábasban vizet forralunk, majd takarékra vesszük a lángot. Erre rakunk egy keverőtálat, de fontos, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe!A tojásokat elhabarjuk a keverőtálban majd hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat és a citromlevet.

A keverőtálat a másik lábora állítjuk,  majd kézi habverővel folyamatosan dolgozva addig keverjük a masszát, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor hozz áadjuk a vajat, és elzárjuk a lángot. Hagyjuk kihűlni.

A citromos piskótához (20x20 centis forma)

  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj

A tojásokat a cukorral gépi habverő segítségével habosra keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Hozzáadjuk a citromlevet és a citromhéjat. Rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet belekeverjük, majd hozzádolgozzuk a tejet és az olvadt, de nem forró vajat is. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütjük. Ha megsült, 1x1 centis kockákra vágjuk, és 10 deka olvasztott vajon több részletben, folyamatosan rázogatva, de óvatosan megpirítjuk.

Elkészítés

A poharak aljára szórunk a piskótából. Erre egy réteg Philadlephiás, majd egy réteg citromkrém kerül. Addig ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A tetejét citrommal és piskótakockákkal díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Vissza a Philadelphia krémsajtos citromos pohárkrém oldalról a White Lake blog oldalra >

Vissza a Philadelphia krémsajtos citromos pohárkrém oldalról a White Lake főoldalra >