Csirkenyárs Philadelphia krémsajttal

A nyári hónapokban érdemes keleti vagy mediterrán könnyű húsételeket készíteni, csirkével, finom fűszerezéssel és Philadelphia krémsajttal a Fűszer és Lélek blog írójának receptje alapján.
Curry-s Philadelphia krémsajtos csirkenyárs
Csirkenyársat sütni azért is nagyon jó, mert egynapos pácolás után tényleg pillanatok alatt tökéletesre sül, akár kint faszénparázs felett, akár bent a sütőben, vagy a kontaktgrillben. Sőt, nem csak hogy tökéletes lesz, de elronthatatlan is! A friss Philadelphia krémsajt zsírossága a garancia rá, hogy a hús nem szárad ki, és kellően átpuhul már sütés előtt, így egészen biztos, hogy a nyárs közepén sem marad nyers! Ha otthon sütjük, adjunk hozzá egy kanál füstölt pirospaprikát is, így a faszénen sütés ízillúziója sem marad el. Mivel a rövid munka nagyrészét előző nap végezzük, így kitűnő vendégváró fogás is egyben, csupán negyedórára kell magukra hagyni a meghívottakat.
Bár ez a recept egy kifejezetten pikáns, indiai ihletőségű étel, nagyon egyszerűen átváltoztatható mediterrán ízvilágúvá: koriander helyett használjunk petrezselymet, csili helyett aszalt paradicsomot, curry por helyett pedig oregánót, ha még egy kis citromhéjat is reszelünk bele, akkor garantáltan mindenki kedvence lesz, természetesen csak a curry-s változat után.
Hozzávalók 4 személyre
- 4 db csirkemell filé, kb. 1 kg
- 2 kávéskanál só
- 2 doboz Philadelphia natúr, krémsajtos szendvicskrém
- 1 nagy csokor koriander zöld
- 2 friss csili (ha csípősen szeretnénk, akkor magokkal együtt)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál curry por
- 1 kávéskanál őröltbors
- 1 ek őrölt kurkuma (1 ek füstölt paprika)
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér vagy 2 kávéskanál szárított
Philadelphia krémsajtos csirkenyárs elkészítése
A húst 2x2 centis kockákra vágjuk, majd besózzuk. A Philadelphia krémsajtot, a nagyobb darabokra vágott korianderrel, a feldarabolt csilivel, a reszelt fokhagymával, a curryval, a borssal, a kurkumával és a gyömbérrel egy késes robotgépbe tesszük, majd pépesítjük. A kész krémbe beleforgatjuk a húst, majd egy napra a hűtőbe tesszük. Másnap 4 nagy nyársra húzzuk a húskockákat, a nyársakat pedig egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A maradék fűszeres Philadelphia krémsajtot a tetejére halmozzuk. 180 fokon, grill alatt, a középső rácson sütjük 10 percig, majd megfordítjuk további 10 percre. Egyszerű zöldsalátával, esetleg rizzsel, vagy bulgurral tálaljuk.
Természetesen lehet kombinálni a nyársakra felhúzott húskockákat vékony szeletekre felvágott paprika, hagyma, gomba és egyéb kedvenc zöldégekkel is. Akár néhány szem újkrumplit kettévágva a nyársak mellé dobhatunk a tepsibe. Jó étvágyat kívánunk!