Tejipari és szárazáru termékek márkaképviselete Magyarországon / Food distributor in Hungary

Kérdése van? Hívjon minket! +36703387020
Kapcsolat

Receptek éttermeknek, séfeknek, cukrászoknak
White Lake

Égetett tészta Philadelphia krémsajtos fehércsokis töltelékkel - Enzsöl Balázs receptje

Égetett tészta Philadelphia krémsajtos fehércsokis töltelékkel - Enzsöl Balázs receptje

Égetett tészta Philadelphia krémsajtos fehércsokis ganache töltelékkel - Enzsöl Balázs mestercukrász receptje alapján.

Fehércsokis Philadelphia krémsajttal töltött égetet tészta

Egy finom Choux desszerttel való kényeztetés olyan, mint egy falat történelem megízlelése. A 16. századi Franciaországból származó Choux desszert / égetett tészta sokoldalú és világszerte kedvelt csemegévé fejlődött. Ma egy fehércsokis, Philadelphia krémsajt ganache töltelékkel készített égetett tésztát készítettünk. Ezzel a desszerttel egy hagyományos, de mégis egyedülálló fogást tudunk adni a vendégeinkenk, amire mindig emlékezni fognak.

Magyarországon a 3 legismertebb égetett tészta desszert a képviselő fánk, a profiterol és az Éclair fánk. Mindegyik nagyon finom, de a mostani desszertünk ízbomba különlgességként tud berobbanni közéjük. 

Az égetet tészta

Roppanós hozzávalók

  • 50g vaj
  • 60g liszt
  • 60g barna cukor

 

Roppanós elkészítés

Keverjük össze a három alapanyagot. Nyújtsuk ki 2 mm vastagra, fagyasszuk le, majd szúrjuk ki őket.

Égetet tészta hozzávalók

  • 100g tej
  • 150g viz
  • 120g vaj
  • 5g cukor
  • 5g só
  • 170g liszt
  • 250g tojás

 

Égetett tészta elkészítés

Égetett tészta elkészítése

Forraljuk fel a tejet, vizet, cukrot, sót és vajat. Adjuk hozzá a lisztet, és vegyük le a melegítőről. Keverjük homogénre. Ezután tegyük vissza és 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett szárítsuk ki egy kicsit a tésztát. Rakjuk konyhai mixerbe és közepes sebességgel, 2-3 percig keverve hűtsük le kb. 50 °C-ra.

Adjuk hozzá a felvert tojás mixet 3-4 adagban. Min. 3 órát pihentessük szoba hőmérsékleten, majd szilikonmat-ra nyomjuk ki az adagokat. Tegyük a tetejére az eggyel nagyobb méretre kiszúrt fagyott roppanóst.

Melegítsük fel a sütöt 260°C-ra, tegyük be a legfelső részre a tálcát és kapcsoljuk ki 15 perce. Kapcsoljuk vissza sütöt 170°C-ra és még 15 percig süssük, 40%-os ventilláció és 10% páratartalom mellett.

 

Fehércsokoládés Philadelphia krémsajtos ganache töltelék

 

Hozzávalók

  • 120g 35%-s Frischli tejszín
  • 85g Valrhona Opals 35% fehércsokoládé
  • 2g lapzselatin 200 bloom-os
  • 150g Philadelphia krémsajt
  • 310g 35%-s Frischli tejszín
  • 2db vanília rúd

 

Elkészítés

Égetett tészta Philadelphia krémsajtos, fehércsokis ganache töltelékkelA lapzselatint beáztatjuk jéghideg vízbe. A 120g tejszínhabhoz hozzáadjuk a kikapart vanília kaviárt és gyorsforralóban 40 Celsius fokig melegítjük, hozzáadjuk a kiáztatott lapzselatint, és folyamatos kevergetés mellett 60 Celsius fokig melegítjük.

Lekapcsoljuk az indukciós lapot, és hozzáadjuk a fehércsokoládét, és bot mixerrel emulgeáljuk. Hozzáadjuk a maradék, hideg 310 grammos tejszínt és ismét emulgeáljuk. Kiöntjük egy tárolóedénybe és minimum 8 órát pihentetjük a hűtőben. Használat előtt kihabosítjuk.

 

Betöltés és tálalás

A fánkokat alul egy vékony pengéjű késsel kilyukasztjuk, töltsük habzsákba a krémet és így lehet könnyedén bele lehet tölteni a krémet. Elkészítés után tálaljuk ki egy szép desszert tányérra, a méretétől függően 2-3 darabot.

Tapasztalatom szerint nagy kedvenc válik ebből a desszertből is a vendégek körében, mert olyan ízbombát kapnak, amire sokáig emlékezni fognak és csak miatta sokszor vissza fognak járni hozzátok. Sok sikert kívánunk a készítéshez!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Az égetett tészta - a Choux elbűvölő története

 

Induljunk el egy időutazásra, fedezzük fel a Choux gazdag történetét és az elragadó töltelékeket, amelyek örök klasszikussá tették.

 

A Choux sütemény születése

Égetett tészta - a Choux születéseAz égetett tészta története Catherine de' Medici, az olasz származású francia királynő konyhájában kezdődött. A 16. században cukrásza egy forradalmian új lisztből, vajból, vízből és tojásból készült tésztát mutatott be. Ez a pâte à choux névre keresztelt tészta könnyű, levegős péksüteményt eredményezett, amely később különféle ikonikus desszertek alapja lett.

 

A Choux desszertek evolúciója

Az évszázadok során a choux tészta számos átalakuláson ment keresztül. A 18. században a híres francia séf, Antoine Carême finomította a receptet, ami olyan ikonikus péksütemények elkészítéséhez vezetett, mint az éclairs és a profiterol. A 19. században jelent meg a croquembouche, a karamellizált cukorral összekötött, krémmel teli choux puffadásokból álló lenyűgöző torony, amelyet gyakran szerepelnek nagy ünnepségeken.

 

A két legismertebb szereplő

Éclair felemelkedése

Nem lehet összefoglalni az égetett tészta desszertek történetét az Éclair sütemények (fánk) elismerése nélkül. Ez a hosszúkás, gazdag krémmel töltött, fényes cukormázzal bevont tészta a 19. században vált népszerűvé. Az Éclairs a francia cukrászdák kézművességének szimbólumává vált és a mai napig kitartó globális rajongótábort vonzott.

 

Profiterol – Egy kis élvezet bomba

Eközben a szerény profiterol csendben bebiztosította helyét a desszertek történetében. Ezeket a kis choux puffokat általában fagylalttal töltik meg és dekadens csokoládészósszal öntik le. A Profiterolok a textúrák elragadó kontrasztját kínálják, a choux héj ropogóssága pedig kiegészíti a hideg, krémes belső teret.

 

Modern variációk és globális befolyás

Ahogy a világ egyre inkább összekapcsolódott, úgy nőtt az égetett tészta hatása is. A szakácsok szerte a világon elkezdtek kísérletezni a klasszikus tésztával, és innovatív töltelékeket vezettek be az egzotikus gyümölcskompótoktól a sós lehetőségekig, például a sajtokig és a tenger gyümölcseiig. Manapság a choux desszertek világszerte megtalálhatók a cukrászdákban, és minden régió egyedi csavart ad ehhez az időtlen finomsághoz.

 

Tartós népszerűség

Mitől olyan tartósan népszerű az égetett tészta? Talán a textúrák finom egyensúlya, a kreatív töltelékek végtelen lehetőségei vagy a minden falattal együtt járó hagyományérzés. Függetlenül attól, hogy egy párizsi kávézóban vagy házi készítésű konyhában a világ fele, a choux desszertek továbbra is rabul ejtik a desszert-rajongók szívét és ízlelő bimbóit.

Az égetett tészta története az innováció, a kifinomultság és a globális megbecsülés története. A 16. századi Franciaország királyi udvaraitól a mai nyüzsgő konyhákig a choux desszert kiállta az idő próbáját és ínycsiklandó finomságok sokféleségévé fejlődött. Ahogy megízleljük a tökéletesen elkészített fehércsokis krémmel töltött desszertet, egy évszázadokon átívelő édes hagyomány részévé válunk – és ez, az égetett tészta maradandó varázslatának bizonyítéka.

 

Vissza az Égetett tészta Philadelphia krémsajttal recept oldalról a Séfek és Cukrászok blog oldalra >

Vissza az Égetett tészta Philadelphia krémsajttal recept oldalról a White Lake főoldalra >