Gombakrémleves Philadelphia krémsajttal - séf: Segal Viktor
Gombakrémleves Philadelphia krémsajttal - Segal Viktor Chef receptje alapján.
Philadelphia krémsajtos gombakrémleves
Egy krémlevesnél mindig kiemelkedően fontos a különböző állagok és ízek, hogy ne az unalmas, semleges ízű levest tálaljuk a vendégeknek. A gombák ízét frissen, a tálaláskor pirított gombákkal fokozzuk. A Philadelphia Original krémsajttal tökéletes harmonizáló sóban eltett citrom élénk ízével és az újhagymával igazi elő nyári ételt varázsolhatunk a vendégek elé.
Gombakrém leves sóban eltett citrommal és Philadelphia Original krémsajttal
Hozzávalók (4 adag)
Leveshez
- 500g barna csiperke (2 db-ot tegyünk félre a tálaláshoz)
- 100g barna shimeji gomba (felét tegyük félre a tálaláshoz)
- 50g vaj
- 2 újhagyma szára (zöldjét tálaláskor használjuk fel
- 2 salotta hagyma
- 1 tk őrölt koriander
- ½ tk őrölt rómaikömény
- 1l zöldségalaplé
- 250g Philadelphia Original krémsajt
- 50ml olívaolaj
- Só, frissen őrölt feketebors (Sarawak vagy Pondicherry a legjobban ideillő)
Sóban eltett citrom
- 50 dkg durva szemű tengeri só
4 kezeletlen citrom, cikkelyekre vágva (szezonban Meyer vagy Amalfi citrom)
Citromos Philadelphia sajtkrém
- 125g Philadelphia Original krémsajt
- 1 ek sóban eltett citrom héja apróra vágva vagy kezeletlen citrom héja reszelve
Tálaláshoz
- 2 barna csiperke
- 50g barna shimeji gomba
- 1 ek Harissa
- 2 újhagyma zöldje
Alulra só kerül, rá a citromcikkelyek, amelyeket kissé ki is facsarhatunk, aztán megint só, amíg fér, a tetejére só kerül. A só az egyes rétegek között kb. 1 cm vastagon álljon, a citrom rétegeket teljesen fedje be. Az üveget szorosan lezárjuk. Száraz, hűvös helyen legalább két hétig állni hagyjuk, közben két-három naponta megfordítjuk az üveget. Két hónap után a legjobb, de két hét után már használható. Felhasználáskor a belsejét és a fehér részét eltávolítjuk, csak a héját használjunk, apróra kockázva. Vákuum zacskóban elkészítve 1-2 hét alatt már tökéletes eredményt érhetünk el. A sajtkrémet egy keverő edényben kikeverjük a felvágott citrom héjával. Nem fűszerezzük.
A leveshez olvasztott vajon, nagy lábasban, üvegesre pároljuk a finomra aprított salotta hagymát és a felkarikázott újhagymát (csak a fehérjét használjuk). Adjuk hozzá a durvára darabolt gombákat és pirítsuk le. Öntsük fel az alaplével és adjuk hozzá a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk és kb. 20 percig főzzük. Ekkor botmixerrel krémes állagúra keverjük a levest, hozzáadjuk a krémsajtot és az olívaolajat. Ha szükséges még fűszerezhetjük.
Itt olvashattok több részletet a Gombakrémleves eredetéről.
Vissza a Gombakrémleves Philadelphia krémsajttal recept oldalról a Séfek és Cukrászok blog oldalra >
Vissza a Gombakrémleves Philadelphia krémsajttal recept oldalról a White Lake főoldalra >