Karamell öntetes sajttorta - Philadelphia krémsajttal
Készítsétek el a két ünnep között ezt a nagyon népszerű karamell öntetes sajttorta receptet, amihez most is természetesen Philadelphia krémsajtot használunk.
Karamell öntetes sajttorta
Hozzávalók 20 cm-es formához
Alap
- 200g keksz
- 80g olvasztott vaj
- Krém
- 600g Philadelphia krémsajt
- 120g cukor
- 20g liszt
- 1 kk sütőpor
- 3 tojás
- 2 ek tejföl
- 1 kk vanília
Karamell öntet
- 200g tejkaramella
- 100g tejszín
Az elkészítése is nagyon egyszerű
A kekszet ledaráljuk és összekeverjük a vajjal, majd a sütőpapírral kibélelt formába egyengetjük úgy, hogy pereme is legyen. 180 fokon 5 percet elősütjük. A krémsajtot a cukorral kihabosítjuk, a tojásokat és a többi hozzávalót egyenként hozzáadjuk. Elkeverjük és a kekszes alapra öntjük.
Kezdődik a legizgalmasabb lépés. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Egy kapoccsal zárható tortaformát becsomagolhatjuk az oldaláig, hogy biztos ne folyjék ki belőle a krém. Az egészet tegyük egy nagyobb tepsibe, öntsünk bele forró vizet. A torta a vízgőzben sül meg mac. 1 óra alatt. (rázd meg egy kicsit 40 perc után, hogy lásd az állagát. Akkor hagyd még bent ha lötyög. Ha már nem lötyög, akkor kikapcsolhatod a sütőt.
15 percig 170 fokon sütjük, utána a sütőt 120 fokra visszavesszük, majd 60 percig sütjük a tortát. A cél az, hogy enyhén pirult, nagyon kicsit rezgős állagú legyen. Nyissuk ki a sütőt és hagyjuk kihűlni a tortánkat. Ezután mehet a hűtőbe 2 órára pihenni, vagy akár egy egész estére.
Hagyjuk kihűlni és tegyük hűtőbe egy éjszakára. Ízlés szerint tejszínhabbal vagy egyéb díszítéssel is kínálhatjuk vendégeinket. Kínálás előtt a karamellát a tejszínnel melegítsük fel, amíg egynemű nem lesz. A karamellát közvetlen a kínálás előt pár perccel érdemes a tortára tenni, hogy szeletelésnél is rajta maradjon.
Jó étvágyat kívánunk!