Málnás Philadelphia krémsajtos pohárkrém fehér csokival

Málnás, fehér csokoládés pohárkrém Philadelphia krémsajttal - Enzsöl Balázs receptje alapján.
Fehércsokis-Philadelphia pohárkrém
Ma ismét egy olyan alapanyagot hoztam el nektek, amiért én személy szerint az egyik legprofibb alapanyagnak tartok a cukrászatban: a Philadelphia krémsajtot. Selymes, krémes és elképesztően sokoldalú, de vajon ismeritek a történetét?
A Philadelphia krémsajt diadalútja a szendvicstől a desszertig
Gondolták volna, hogy a krémsajt története egészen az 1870-es évekig, New Yorkig nyúlik vissza? Egy amerikai tejtermelő, William Lawrence kísérletezett egy francia sajt, a Neufchâtel reprodukálásával, amikor véletlenül valami egészen újat alkotott: egy sokkal gazdagabb, krémesebb sajtot.
A „Philadelphia” nevet pedig egy marketingfogásnak köszönheti, mivel akkoriban Philadelphia városa a minőségi élelmiszerekről volt híres.
Az édes átváltozás: Philadelphia krémsajt a pohárkrémekben
Bár sokan csak a reggeli pirítósra kenve ismerik, a Philadelphia krémsajt egy igazi aduász az édességek világában. Semleges, enyhén sós íze fantasztikusan kiemeli más hozzávalók aromáját.
Képzeljenek el egy pillekönnyű pohárkrémet, ahol a krémsajt lágysága találkozik valami édes csábítással. A lehetőségek száma végtelen, de az egyik legfinomabb párosítás kétségtelenül a fehér csokoládéval alkotott duó.
Mennyei páros: Fehér csoki és a Philadelphia krémsajt
A fehér csokoládé édességét tökéletesen ellensúlyozza a Philadelphia krémsajt finom savassága. Képzeljünk el egy poharat: az aljára egy réteg vajas kekszmorzsa kerül, erre jön egy lágy, olvasztott fehér csokoládéval és egy csipetnyi vaníliával kikevert krém. A hab a tortán pedig szó szerint egy réteg tejszínhab és néhány szem friss málna vagy áfonya a tetején.
Ez a kombináció nemcsak elképesztően finom, de pofonegyszerű is elkészíteni. Egy ilyen desszerttel garantáltan lenyűgözik a vendégeket. A titok a jó minőségű alapanyagokban rejlik, és ebben a Philadelphia krémsajt verhetetlen
Hozzávalók
(kb. 6-8 pohárhoz, 120-150 ml-es adagok)
- 5 g zselatin (200 Bloom)
- 30 g hideg víz
- 200 g fehér csokoládé
- 150 g tej (3,5% zsírtartalmú)
- 125 g Philadelphia krémsajt
- 225 g habtejszín (min. 30-35% zsírtartalmú)
- 120 g tojásfehérje
- 40 g kristálycukor
Elkészítés
1. Zselatin előkészítése
A zselatint szórd a hideg vízre (30 g), keverd össze, és hagyd duzzadni legalább 10 percig.
2. Fehércsoki alap elkészítése
A fehér csokoládét törje vagy vágja apró darabokra. A tejet forralja fel. Öntse a forró tejet a fehér csokira, hagyja állni 1 percig, majd keverje simára (emulziót képezzen). Adja hozzá a duzzadt zselatint a még meleg fehércsokis-tejes keverékhez és alaposan oldja fel benne. (Ha szükséges, röviden melegítse vissza, max. 40-45 °C-ra.)
3. Philadelphia krémsajt hozzáadása
A krémsajtot keverje simára egy tálban. Fokozatosan adagolja hozzá a langyos (nem forró!) fehércsokis keveréket, folyamatos keverés mellett, hogy szép, egynemű, fényes krém legyen.
4. Tejszín felverése
A tejszínt verje lágy habbá (ne legyen túl kemény, csak krémes, lágy csúcsokat tartson).
5. Tojásfehérjehab készítése
A tojásfehérjéket kezdje el habosítani közepes fokozaton. Amikor már fehér, habos szerkezete van, fokozatosan szórja bele a cukrot. Verje tovább, amíg puha, fényes habot kapsz (ne verje túl keményre, ne törjön).
6. Krém összeállítása
A krémsajtos-fehércsokis alaphoz először a lágy tejszínhabot keverje hozzá óvatosan, több részletben, hogy ne törjön össze. Ezután spatulával forgassa bele a tojásfehérjehabot is, finoman, körkörös mozdulatokkal.
7. Tálalás
A kész krémet adagolja poharakba vagy desszertformákba. Legalább 4 órára, vagy egy éjszakára tegye hűtőbe, hogy a zselatin megfelelően megkössön.
Tipp tálaláshoz
Friss bogyós gyümölcsökkel, gyümölcszselével, ropogós morzsával, piskótakockákkal, vagy karamellizált dióval remekül párosítható.
Vissza a Málnás pohárkrém Philadelphia krémsajttal recept oldalról a Mestercukrászok blog oldalra >
Vissza a Málnás pohárkrém Philadelphia krémsajttal recept oldalról a White Lake főoldalra >