Pekándiós sajttorta mono desszert Philadelphia krémsajttal – Enzsöl Balázs receptje

Pekándiós, karamellás sajttorta Philadelphia krémmel - Enzsöl Balázs mestercukrász receptje alapján.
Pekándiós Philadelphia sajttorta monodesszert recept
Akár klasszikus pekándió pitét készít, akár valami újjal kísérletezik, ez a dióféle biztosan mindenkinek maradandó élményt fog hozni.
Hozzávalók (kb. 8-10 adaghoz)
Pekándiós kekszréteg
- 135 g édes keksz (pl. vajas keksz vagy digestive)
- 50 g pekándió
- 27 g nádcukor
- 60 g vaj
Sajttorta töltelék
- 450 g Philadelphia krémsajt
- 100 g kristálycukor
- 115 g tejföl
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 120 g egész tojás (2 L-s tojás)
Maracujás-pekándiós karamell
- 160 g kristálycukor
- 100 g maracuja velő (passiógyümölcs püré)
- 80 g tejcsokoládé (minimum 35% kakaótartalom)
- 70 g vaj
- 40 g aprított pekándió
Elkészítés
Pekándiós kekszréteg
- A kekszet és a pekándiót aprítógépben daráljuk finom morzsás állagúra.
- Keverjük össze a nádcukorral.
- A vajat olvasszuk meg, majd keverjük a kekszes-diós morzsához.
- Egy fém karikagyűrűben (6cm átmérőjű) osszuk szét a masszát, és nyomkodjuk le.
- Sütőben 150 fokon süssük 7-8 percig, majd hagyjuk kihűlni.
Sajttorta töltelék
- A Philadelphia krémsajtot keverjük homogénre.
- Adjuk hozzá a tejfölt és dolgozzuk simára.
- Adjuk hozzá a cukrot és a vanílliaeszenciát és keverjük el benne teljesen.
- Egyenként keverjük hozzá a tojásokat, ügyelve arra, hogy ne habosítsuk túl.
- Öntsük a kekszrétegre és 150°C-ra előmelegített sütőben süssük 12-14 percig, amíg a közepe még enyhén remegős.
- Hűtsük ki teljesen, majd tegyük hűtőbe legalább 3 órára (vagy egy éjszakára).
Maracujás-pekándiós karamell
- A kristálycukrot közepes lángon karamellizáljuk világos borostyánszínűre.
- Lassan öntsük hozzá a maracuja velőt, közben folyamatosan keverjük. Vigyázzunk, mert a karamell fröcskölhet!
- Adjuk hozzá az aprított tejcsokoládét és keverjük simára.
- Végül keverjük bele a vajat és az aprított pekándiót.
- Hűtsük langyosra, majd óvatosan öntsük a kihűlt sajttortára.
Tálalás
A desszertet tálalás előtt tartsuk hűtőben, hogy a karamell kissé megdermedjen. Díszíthetjük extra pekándióval vagy friss maracuja gyümölcshússal.
A pekándió nagyon sokoldalú
Ezek az Észak-Amerikában honos diófélék nem csak tápláló snackek, hanem egyúttal elengedhetetlen elemei is számos régóta ismert receptnek. Itt van még pár hagyományos desszert, ahol a pekándió elengedhetetlen.
Pekándiós pite
A pekándió alapú desszertek közül talán a legikonikusabb, a klasszikus pekándiós pite az Egyesült Államok déli részének fő étele. Ez a kényeztető pite kukoricaszirupból, cukorból, tojásból és vajból készült tölteléket tartalmaz, és bőséges mennyiségű pekándiót sütnek a pudingszerű keverékbe. Édes, diós íze tökéletes ünnepi asztalokra és különleges alkalmakra.
Praliné
A praliné szintén egyik kedvence Amerikának, gyakran édességként vagy egy nagyobb desszert részeként fogyasztják. A cukorral, vajjal, tejszínnel és pekándióval készült praliné finom krémes textúrát hoz létre, amely ellentétben áll a dió ropogósával.
Pekándió torta
A pekándió torta nedves, puha sütemény, amelyet gyakran gazdag krémsajt-mázzal párosítanak és díszítésként apróra vágott pekándióval megszórják. Akár réteges, akár egyszerűbb süteményként szolgálják fel, ez a desszert a pekándió ízét teljesen kihozza magából és minden alkalommal emlékezets lesz.
Nézze meg a pekándió eredetét itt.
Vissza a Pekándiós sajttorta Philadelphia krémsajttal recept oldalról a Séfek és Cukrászok blog oldalra >
Vissza a Pekándiós sajttorta Philadelphia krémsajttal recept oldalról a White Lake főoldalra >