Sáfrányos Philadelphia sajttorta - séf: Segal Viktor

Sáfrányos Philadelphia sajttorta céklával - Segal Viktor Chef receptje alapján.
Sáfrányos Philadelphia sajttorta céklával és feta sajttal
- mesélte nekünk Segal Viktor Séf.
Szezonális zöldségekkel remek, elegáns hideg előételként vagy napközbeni snack-ként, én friss hazai sárga céklát és feta sajtot választottam a sajttorta mellé. Gyakran tálalom saját készítésű chili lekvárral, zöldséges chutney-val vagy konfitált salottával. Fetasajtból mindig jó minőségűt választok és a sóssága miatt a sajtkrémet visszafogottabban sózom. Gluténmentesen is egyszerűen elkészíthető, lisztmentes morzsa alappal.
Hozzávalók az alaphoz
- 300 g liszt
- 1 teáskanál só
- 240g hideg sós vaj, felkockázva
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- 1 dl jéghideg víz
Hozzávalók a töltelékhez
- 300 g Philadelphia Original krémsajt
- 100 g tejföl
- 2 nagyobb méretű tojás
- 1 tojássárgája
- 70 g császárszalonna
- 1 kis csipet sáfrány szál
- 1 evőkanál meleg tej
- 60g Kolios görög feta sajt
- Só, bors
Hozzávalók a tálaláshoz
- 4 kisméretű sárga cékla
- 40g Kolios görög feta sajt
- 2 evőkanál petrezselyem
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés
Az alaphoz a lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat és a kakukkfüvet. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, két részletben hozzáadjuk a vizet is (gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg). Ha összegyúrtuk, átlátszó fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A céklát megmossuk, alufóliába csomagolva héjában 160 fokos sütőben kb. 1 óra alattpuhára sütjük. Langyosan meghámozzuk és cikkekre vágjuk
A sáfrány szálakat az ujjunkkal belemorzsoljuk a meleg tejbe és hagyjuk kiázni amíg teljesen ki nem hűl a tej és a sáfrány íze és színe ki nem oldódik benne.
A sütőt 200 fokosra előmelegítjük.
A tésztát lisztezett nyújtódeszkán ½ cm vastagra kinyújtjuk és belenyomkodjuk egy alumíniumformába. Villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt teszünk rá, megtöltjük valamilyen nehezékkel, például szárazbabbal, hogy sütéskor a tészta ne emelkedjen meg. Az előmelegített sütőben 15 perc alatt (vagy amíg világosbarna lesz) elősütjük.
A sütőt hűtsük le 170 fokosra.
A feta sajtot felkockázzuk, 40 g-ot félreteszünk a tálaláshoz. Amíg a tészta kihűl bekeverjük a sajtkrémet: egy keverőtálban elkeverjük a sajtkrémet a tejföllel, a tojásokkal, hozzáadjuk a sáfrányos tejet. Végül elkeverjük a császárszalonna darabkákat és a 60 g fetasajtot. Sózzuk, borsozzuk, majd a keveréket a kihűlt tésztába öntjük.
170 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
A céklát, a feta sajtot és a durvára vágott petrezselymet elkeverjük az olívaolajjal és a tart tetejére halmozzuk.
A sáfrány fűszer története
Itt talátok rengeteg étel, amiben a világ változatos konyháin használják az egyik legdrágább fűszert, a sáfrányt - Saffron in English.
Sáfrány alapú pigmenteket találtak Irán északnyugati részének őskori 50 000 éves ábrázolásain. A sumérok később vadon termő sáfrányt használtak gyógymódjaikban és mágikus bájitalaikban. A sáfrány a minószi palotakultúra időszámításunk előtti 2. évezredének csúcsa előtti távolsági kereskedelem egyik kedvelt áruja volt.
Sáfrányos Philadelphia sajttorta céklával Segal Viktor receptje alapján és ajánlásával. Rakjátok fel az étlapotokra, nagy sikere lesz. Sok sikert kívánunk hozzá!
Itt olvashattok több részletet a Sáfrány fűszer eredetéről.
Vissza a Sáfrányos Philadelphia sajttorta recept oldalról a Séfek és Cukrászok blog oldalra >
Vissza a Sáfrányos Philadelphia sajttorta recept oldalról a White Lake főoldalra >