Sült padlizsán vörös lencsével töltve Philadelphia krémsajttal
A téli hónapokban egy jó nyári emlékeztető lesz ezt a mediterrán finomságot elkészíteni, padlizsánból, vörös lencséből és Philadelphia krémsajtból az alábbi recept alapján.
Vöröslencsével töltött sült padlizsán
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 nagy padlizsán
- 1 édes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 cm gyömbér
- ¾ csésze vöröslencse
- 400 g szeletelt paradicsomkonzerv
- ½ teáskanál chili paszta
- ½ teáskanál méz
- 1 evőkanál pörkölt szezámmag olaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- fűszerek: curry keverék, só, fűszerpaprika
- 150 g Philadelphia zöldfűszeres vagy natúr krémsajt
Elkészítés
- A padlizsánt hosszában ketté vágjuk, megszórjuk sóval és 10 percre félretesszük. Papírtörlővel letöröljük, kivesszük a belsejét félig és 200 fokon 20 percig sütjük.
- A leöblített lencsét forrásban lévő vízbe tesszük, és 15 percig főzzük.
- A hagymát, a fokhagymát, a kivett padlizsánt és a gyömbért apró kockákra vágjuk.
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, kivett padlizsánt és a chili pasztát. 2 percig pirítjuk. Ezután adjuk hozzá a főtt lencsét, paradicsomot, mézet és curryport, fűszerpaprikát és sót. 10 percig pároljuk, hogy az ízek összeérjenek és a felesleges víz elpárologjon.
- Az üreges padlizsánfeleket megtöltjük a töltelékkel. 180 C fokra előmelegített sütőbe 15 perc alatt megsütjük.
- Tálaljuk a töltött padlizsánt Philadelphia krémsajttal a tetején, zöldfűszerekkel, petrezselyemmel vagy korianderrel és gránátalma magokkal megszorva.
Átlagos tápérték (1 adagban): 336 kcal, fehérje 12 g, zsír 16,3 g, ebből telített zsírsavak 6,4 g, szénhidrátok 34,6 g, ebből cukrok 9,6 g, só 0,4 g, rost 9,3 g
A töltött padlizsán elkészíthető darált marhahússal is, ízlés szerint fűszerezve, de akár keverve a vörös lencsével is. Ilyenkor természetesen a darálthús és a lencse mennyisége legyen annyi, hogy megtöltse a 4 fél üreges padlizsánt. A Philadelhia krémsajt szépen szét fog folyni a sütőből fivett forró padlizsánokon, és kellemes édeskés, krémes ízével kiemeli a finom fűszeres sült étel ízeit. Akár hús nélül, akár a darálthússsal készített változat, nagyon könnyű és ízletes étel, a forró mediterrán teraszokra repíti az egész társaságot. Próbáljátok ki akár nagy méretű paprikával is ezt a töltött, sült finomságot.
Rizzsel, bulgurral vagy magában kínáljuk!
Jó étvágyat kívánunk!