Tejipari és szárazáru termékek márkaképviselete Magyarországon / Food distributor in Hungary

Kérdése van? Hívjon minket! +36703387020
Kapcsolat

Receptek éttermeknek, séfeknek, cukrászoknak
White Lake

Sült sajttorta Philadelphia krémsajtból, erdei gyümölccsel - Enzsöl Balázs receptje

Sült sajttorta Philadelphia krémsajtból, erdei gyümölccsel - Enzsöl Balázs receptje

Erdei gyümölcsös sült sajtorta Philadelphia krémsajttal - Enzsöl Balázs mestercukrász receptje alapján.

Erdei gyümölcsös sült sajttorta Philadelphia krémsajtból

 

Egy megunhatatlan klasszikus, erdei gyümölcsös kivitelben.  Így mutatom be a soron következő Philadelphia sajtkrémmel készült tortát, amire friss és liofilizált erdei gyümölcsöket raktam és málnás öntettel lett nyakon öntve. Na de nem is beszélek tovább, íme a recept.

 

Kekszes alap 

  • 200g édes keksz  
  • 70g vaj  

A kekszet robot mixerben ledaráljuk, majd a megolvasztott vajat hozzáadjuk, és homogénre keverjük.  A sütőformánkat kivajazzuk, sütőpapírt teszünk rá, és ezzel jöhet egyenletesen a kekszes alapunk.  Mindenki a saját ízlése szerinti vastagságban készítheti el az alapot, de a professzionális receptek leggyakrabban az ¼ inch méretet ajánlják, ami 6-7 mm jelent.

 

Sajttorta

  • 900g Philadelphia krémsajt  
  • 200g kristálycukor vagy cukorhelyettesítő  
  • 200g egész tojás  
  • 2 vanília rúd (opcionális)  

 

A krémsajtot a konyhagépben kicsit fellazítjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát. Amikor ez elkeveredett benne, akkor hozzáadjuk a tojásokat egyesével folyamatos keverés mellett. Én egy 18 cm átmérőjű tortaformát használtam, ebbe 800g krémet öntöttem, és 160 Celsius fokon, légkeveréssel 50 percig sütöttem.  

 

A sült sajttorta történelme

Erdei gyümölcsös sajttorta Philadelphia krémsajttalBár sokan azt feltételezik, hogy a sajttorta New Yorkból vagy Philadelphiából származik, a története sokkal régebbre nyúlik vissza!

 

Ókori sajttorta

Több mint 4000 évvel ezelőtt, az ie 5. században az ókori görögök megalkották a legkorábbi ismert sajttortát Szamosz szigetén. Ez a kezdetleges sajttorta friss sajttortákból készül, amelyeket aztán liszttel és mézzel simára keverünk. Az alkotást agyagedényben kisütötték, mielőtt a tömegek élvezték volna. Abban az időben a sajttortát nagyszerű energiaforrásnak tekintették, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy az ie 776-ban megrendezett első olimpiai játékokon szolgálták fel a sportolóknak. A sajttorta esküvői desszertként is népszerű volt!

 

Középkori sajttorta

A késő középkorban Európában a sajttortát átalakították, és a tésztalapot fanyar formában tartalmazták. Az első angol szakácskönyv, amelyet 1390-ben írtak, a sajttorta receptjének több változatát tartalmazta, amelyek tojást és különböző ízprofilokat tartalmaztak. A következő öt évszázadban szinte minden angol szakácskönyv tartalmazott legalább egy sajttorta receptet, jelezve az angolok szeretetét a finom desszert iránt!

 

Újkori sajttorta

Mivel az angolok imádták a sajttortájukat, nem meglepő, hogy a finomság eljutott az amerikai gyarmatokra. Az 1730-as években Philadelphia a "Cheesecake House" taverna otthona lett! Martha Washington elismert és tehetséges szakácskönyve három különböző sajttorta receptet tartalmaz, amelyek közül az egyik egy kéreg nélküli sajttorta. Ezeket a recepteket is rózsavízzel és egyéb fűszerekkel ízesítették. A 19. században a sajttorta receptjei finomabb összetevőket tartalmaztak, például citromot és vaníliát.

Az 1930-as években az amerikanizált sajttorta alapja drámaian megváltozott. A hagyományos túrót fokozatosan megszüntették, és krémsajttal váltották fel, így krémesebb, gazdagabb és ízletesebb lett. Így a sajttorta receptjei átalakultak, és megszületett a New York-i sajttorta! Az egyik leghíresebb sajttorta lehetőség, a jellegzetes és lágy íz a tejszínes sajttorta keverékben lévő extra tojássárgájából származik. Az 1900-as évekre a New York-iak a desszertek megszállottjává váltak, és gyakorlatilag minden létesítmény kínált valamilyen változatos sajttortát az étlapján. Manapság az éttermek és étkezdék sokasága kínál valamilyen sajttortát az étlapján! Vegye fel ön is az étlapjára, nagy sikert fog vele elérni.

 

Tapasztalatom szerint nagy kedvenc válik ebből a desszertből a vendégek körében, mert olyan ízbombát kapnak, amire sokáig emlékezni fognak és csak miatta sokszor vissza fognak járni hozzátok. Sok sikert kívánunk a készítéshez!

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Vissza az Erdei gyümölcsös sajttorta Philadelphia krémsajttal recept oldalról a Séfek és Cukrászok blog oldalra >

Vissza az Erdei gyümölcsös sajttorta Philadelphia krémsajttal recept oldalról a White Lake főoldalra >