Receptek

Vissza

Mákos bejglis sajttorta citromkrémmel

Az őszi Philadelphia kampányunk, a Budapest Cheesecake Challenge receptverseny egyik nevezőjének, Tuczai Emesének ínycsiklandozó és fantáziadús alkotását ajánljuk minden ínyenc számára! :)
 
Köszönjük a receptet! 
 

Mákos bejglis sajttorta citromkrémmel

 
Hozzávalók (23 cm átmérőjű tortaformához)
 
Kekszes alaphoz:
 
230 g zabkeksz
100 g vaj
1 teáskanál őrölt fahéj
 
Mákos réteghez:
 
200 g darált mák
100 g kristálycukor
reszelt citromhéj, citromlé (ízlés szerint)
kb. 1 dl tej
 
Sajtos réteghez:
 
250 g Philadelphia sajt
250 g mascarpone
150 g porcukor
2 csapott evőkanál liszt
1 csapott evőkanál keményítő
1 dl tejföl
3 egész tojás
2 tojás sárgája
1 teáskanál vanília aroma
reszelt citromhéj, citromlé (ízlés szerint)
 
Díszítéshez:
 
bejgli szeletek
mazsola
citromkrém (lemon curd)
               
Elkészítés:
 
Először elkészítjük a kekszes alapot. A zabkekszet késes aprítóban ledaráljuk, majd hozzáadjuk a fahéjat és az olvasztott vajat. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és miután kézzel eligazgattuk, egy pohár aljával jól belenyomkodjuk a formába. Ha kész, hűtőbe tesszük pihenni, nagyjából 10 percre.
Amíg az alap hűl, elkészítjük a mákos réteget. A hozzávalókat egy kis lábasba mérjük, és kis lángon összefőzzük(tulajdonképpen egy klasszikus bejgli tölteléket készítünk). A tejet ne adjuk egyben a töltelékhez, nehogy túl folyós legyen a végeredmény. Az is lehet, h kevés az 1 dl, akkor adjunk hozzá még, hogy összeálljon a massza. Ha a kekszes alap soknak bizonyult a formánkhoz, a maradékot nyugodtan összekeverhetjük a mákos töltelékünkkel. Ha összefőtt, félretesszük és hűlni hagyjuk, majd az egészet egyenletes vastagságban a kekszes alapra simítjuk. Ilyenkor érdemes egy 5-10 percre visszarakni a hűtőbe.
A sajtos réteghez a Philadelphia sajtot és a mascarponét összekeverem. A tojások kivételével minden más alapanyagot hozzáadok és kikeverem. A legvégén egyesével hozzákeverem a tojásokat. Ha esetleg túl hígnak tűnik a massza, egy kis lisztet szórok hozzá és óvatosan összekeverem, hogy ne legyen csomós.
Mielőtt a sajtos masszát a tésztára önteném, alufóliával alaposan körbebugyolálom a tortaformát, hogy sehol se tudjon befolyni a víz. Ha ezzel megvagyunk, ráöntjük a kekszes, mákos rétegre a folyós tésztánkat majd egy magas falú tepsibe helyezzük a tortaformát, amit forró vízzel töltünk meg annyira, hogy az körülbelül a tortaforma feléig érjen. Ezután berakjuk a 150 fokra előmelegített sütőbe és alsó-felső sütéssel (nem légkeveréssel!) 45-50 percig sütjük. Ha a közepe még remeg, nem kell megijedni, az éjszakázás a hűtőben teljesen megdermeszti majd a tortát. Az idő elteltével kinyitjuk a sütő ajtaját, és 10 percig még hagyjuk a torát így hűlni, majd kiszedjük a sütőből és leszedjük róla az alufóliát. Ha teljesen kihűlt, egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. Másnap megkenjük a tetejét citromkrémmel és tetszőlegesen díszítjük. Ha éppen nincs otthon mákos bejgli,szórjuk meg mákkal és mazsoláva.